Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Bill Gates βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε την οριστική αποχώρηση του από ΔΣ της Microsoft για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του, επικυρώθηκε η πανδημία του κορωνοϊού και ξεθάφτηκε η “προφητική” ομιλία του σε συνέδριο TED το 2015.

Σχεδόν άμεσα άρχισαν να (επανα)κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τον ίδιο και το “συνάφι” του, ενώ την ίδια στιγμή ο Bill Gates δήλωνε σε συνέντευξη του ότι σκοπεύει να χάσει δισεκατομμύρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή εργοστασίων για την μαζική παραγωγή 7 υποψήφιων εμβολίων κατά του κορωνοϊού (το ένα, μάλιστα, εγκρίθηκε ήδη για να μπει σε φάση κλινικών δοκιμών).

Τώρα, ο συνιδρυτής της Microsoft επιστρέφει στο προσκήνιο με μια συνέντευξη του στους Financial Times, απ’ όπου προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Το πως μεταφέρονται, βέβαια, στους αναγνώστες είναι μια άλλη ιστορία και ο καθένας θα πρέπει από μόνος του να αντιλαμβάνεται ποιος θέλει να κλέψει κλικ, ποιος να τρομοκρατήσει και ποιος να συγκαλύψει.

Πιθανότατα θα πέρασε από το μάτι σας η φράση του Bill Gates ότι θα μπορούσε να συμβαίνει μια τέτοια πανδημία σαν του κορωνοϊού κάθε 20 χρόνια. Αν θες να τρομοκρατήσεις τον κόσμο, το αφήνεις εδώ, παίρνεις ποπ-κορν και κάθεσαι να απολαύσεις θεωρίες συνωμοσίας, μπινελίκια και άλλα τέτοια όμορφα. Η συνέχεια, όμως, της φράσης του ήταν ότι οι κυβερνήσεις (και ο κόσμος γενικά) θα είναι σημαντικά πιο έτοιμες για να αντιμετωπίσουν σωστά τέτοιου είδους κρίσεις.

Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ακόμη και αν δεχτούμε ότι η Κίνα απέκρυψε σκοπίμως την κατάσταση και τους πραγματικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων, οι υπόλοιπες χώρες είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν κατάλληλα. Η ιστορία έδειξε ότι μόνο ελάχιστες κινήθηκαν γρήγορα και σωστά, καθώς η πλειοψηφία δεν πίστευε πως θα ξέφευγαν τόσο τα πράγματα. Αυτό το μάθημα θα κοστίσει πολλές ζωές και πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα τίμημα σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που θα πλήρωνε η Ανθρωπότητα εάν ήταν σωστά προετοιμασμένη.

Πηγή: techgear.gr